Τσίπρας: Ταγίπ άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Τσίπρας: Ταγίπ άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το ρεπορτάζ από το protothema.gr

Η αντίστροφη μέτρηση για μία ακόμη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής έχει ξεκινήσει. Τα θέματα στο τραπέζι είναι πολλά, με το προσφυγικό (από το 2015) και το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να έχουν προστεθεί στην πάγια προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των Μητρετώδη- Κούκλατζη στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας: «Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από τέσσερις μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα, στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών». Αναφέρθηκε και στο Αιγαίο, όπου και χθες η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις προκλήσεις:

«Αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Η ατζέντα του «Σουλτάνου»

Ο Ερντογάν προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος μετά την εκλογική του νίκη. Και η τουρκική διπλωματία φρόντισε να του δώσει ένα ακόμη χαρτί. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα για τη μη επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων της της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Παρότι το σωματείο που διεκδικεί τον όρο τουρκική για να εκφράζει και να χαρακτηρίζει τη μειονότητα προσέφυγε και κέρδισε τη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει και το θέμα των 8 πραξικοπηματιών, όπως τους κατηγορεί. Ίσως η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να διευκρινίσουν οι δύο ηγέτες τις ακριβώς έχουν πει στα μεταξύ τους τηλεφωνήματα. Γιατί, η πλευρά Ερντογάν, συνεχίζει να διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω στην Τουρκία τους στρατιωτικούς που δραπέτευσαν βρίσκοντας καταφύγιο στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας στις Βρυξέλλες

08.45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10.30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14.30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

sbc

Το SBC Business Channel είναι το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει στην Ελεύθερη Τηλεόραση, με έμφαση στην Oικονομική, Επιχειρηματική και Χρηματιστηριακή Ενημέρωση. Το SBC παρέχει καθημερινή πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, για θέματα επενδυτικής συνείδησης, φορολογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.