Του Βασίλη Τσεκούρα

Πίσω από τις λέξεις και τις προβλέψεις κρύβονται πολλές φορές, μια σειρά από εξελίξεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα στέλνει σημάδια αισιοδοξίας.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έφερε για μια ακόμα φορά ψαλίδισμα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει ισχυρή ανάκαμψη τα δύο επόμενα χρόνια. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσαρμοστούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,6%, ποσοστό χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη του περασμένου Μαΐου για ανάπτυξη της τάξης του 2,1%. Το 2018 και το 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 2,5%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο της Ευρωζώνης.

Το «κρυφό» μήνυμα για το χρέος

Σ’ αυτές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των επόμενων ετών κρύβεται μάλλον η ουσία της συζήτησης που αναμένεται να ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι θεσμοί έχουν αρχίσει και μιλούν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τον Πρόεδρο του Eurogroup να προσδιορίζει χρονικά αυτή τη συζήτηση για τα τέλη του προγράμματος ή αμέσως μετά τη λήξη του.

Με δεδομένο ότι έχει επιστρέψει παρασκηνιακά στη συζήτηση η «γαλλική πρόταση» που προβλέπει την αποπληρωμή χρέους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το +2,5% που εκτιμά η Κομισιόν για το 2018 και το 2019, αν μη τι άλλο έχει να κάνει και με αυτό το θέμα.

Με άλλα λόγια, μια ισχυρή ανάπτυξη το κρίσιμο αυτό διάστημα, θα δώσει άλλο τόνο στις διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Δηλαδή, μια ισχυρή ανάπτυξη δεν θα συνεπάγεται μεγάλες παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει για το… πέρασμα αυτής της απόφασης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Share This