<Ο κλάδος των περιπτέρων και καπνοπωλών ζει επανειλημμένα έναν πόλεμο στα χρόνια της κρίσης. Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων χάθηκαν 2.000 σημεία πώλησης από 3000 που υπήρχαν πρίν μία δεκαετία>. Αυτό δηλώνει o κ. Κων/νος Ιακώβου , πρόεδρος της Ενωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας και προσθέτει ότι <δεχόμαστε πόλεμο από το ίδιο το κράτος και δεν αναφέρουμε μόνο στη σημερινή κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις με τις συνεχείς αυξήσεις τιμών και την φορολογία να έχει διαλύσει το κλάδο. Αλλά και από τους λαθρέμπορους που είναι αδίστακτοι και έχουν πλημμυρίσει και φέτος με λαθραία τσιγάρα τη χώρα>.

4 στα 10 τσιγάρα είναι λαθραία to 2018  με το δημόσιο να χάνει έσοδα 750 εκατ. ευρώ

Ο κ. Ιακώβου υποστηρίζει  ότι και τη φετινή χρονιά η εικόνα στο κλάδο καπνού παραμένει ανεξέλεγκτη , ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μερίδιο αγοράς των παράνομων τσιγάρων για το σύνολο του 2018 θα ξεπεράσει το 32%. Να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 2018 οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν για πάνω από 22% μερίδιο του λαθρεμπορίου τσιγάρου τον Οκτώβριο του 2016 στο σύνολο της αγοράς, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%. «Ο κλάδος είναι σε απόγνωση αφού σχεδόν 4 στα 10 τσιγάρα είναι παράνομα, ενώ ο τζίρος του κλάδου υποχωρεί πάνω από 10% και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το β΄ εξάμηνο του έτους», υποστηρίζει ο κ. Ιακώβου.

Με πόσα κεφάλαια μπορείς να ανοίξεις σήμερα περίπτερο

Σε ερώτηση  εάν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να ανοίξουν περίπτερο και τι κεφάλαια απαιτούνται ο κ. Ιακώβου είναι αποκαλυπτικός: <πράγματι έρχονται νέοι άνθρωποι με ένα αρχικό κεφάλαιο 5.000 έως 10.000 ευρώ και ζητούν τη γνώμη μας για να κάνουν αυτή την επένδυση. Τους αποθαρρύνω και τους απαντώ ότι με αυτά τα χρήματα σε 2 χρόνια από σήμερα θα χρωστούν τα διπλάσια σε ΕΦΚΑ, σε μισθούς και σε ΔΕΚΟ. Μόνο με αρχικό κεφάλαιο 25.000 ή και 30.000 ευρώ αξίζει να ασχοληθείς για να επενδύσεις στο κλάδο που όμως είναι σε πορεία ύφεσης>.

Υπερφορολόγηση

Τα τσιγάρα αποτελούν, πλέον, το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα –ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη– καθώς ο φόρος φθάνει το 90% της λιανικής τιμής, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί. Όπως τονίζει ο κ. Ιακώβου :«Για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)». Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυχώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παράνομο εμπόριο και να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία.

Share This