Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel για να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα να παράσχει – σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ελληνική κυβέρνηση – πολιτική στήριξη στον Α. Τσίπρα. Σήμερα 10 και αύριο 11 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα όπου και θα έχει σημαντικές επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Λίγο πριν την άφιξη της στην Ελλάδα, η καγκελάριος σε δηλώσεις αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και καλεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία», αναφέρει στη δήλωση της η καγκελάριος Merkel.

Παράλληλα, εν μέσω των έντονων διεργασιών εντός της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών (καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση), η καγκελαρία της Γερμανίας διεμήνυσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει καμία σχέση με άλλα πολιτικά ζητήματα, υπονοώντας προφανώς ότι η Συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή σε κάθε περίπτωση.
Στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με υποθέσεις που συνδέουν την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ με άλλα θέματα, εσωτερικής πολιτικής.«Δεν γνωρίζω αυτές τις δηλώσεις και δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς την διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό εμείς το αξιολογήσαμε έτσι και στηρίζουμε αυτή την απόφαση και τώρα εναπόκειται στην πΓΔΜ να διεξαγάγει την διαδικασία συνταγματικής αλλαγής και στην Ελλάδα να έχουμε την επικύρωση στην Βουλή. Τη δική μας υποστήριξη για αυτά την έχουμε εκφράσει εδώ επανειλημμένα, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής επίσκεψης της καγκελαρίου, Angela Merkel, στην Αθήνα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια επίσκεψη έπειτα από αρκετά χρόνια, σε μια φίλη χώρα και εταίρο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. «Η καγκελάριος -σίγουρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- θα έχει πολιτικές συνομιλίες για μια σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής και διμερούς ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι η Merkel χαίρεται που θα συναντηθεί ακόμη με εκπροσώπους της οικονομίας, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτισμού, ενώ θα συνομιλήσει με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και υπό αυτή την έννοια είναι καλό ότι μετά από καιρό γίνεται πάλι αυτή η επίσκεψη.
Οι επαφές και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση είναι εντατικές και τακτικές, συναντιόμαστε και στο πλαίσιο διαφόρων ευκαιριών, αλλά τώρα είναι ωραίο ότι η καγκελάριος θα βρεθεί πάλι στην Αθήνα», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη της καγκελαρίου Merkel – Επί ποδός 2.000 αστυνομικοί

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η ελληνική αστυνομία για την άφιξη και την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα, Angela Merkel.
Επί ποδός θα βρίσκονται πάνω από 2.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται και κλείσιμο δρόμων κατά τις μετακινήσεις της καγκελαρίου.
Η Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών από τις 06:00 σήμερα το πρωί έως τις 16:00 αύριο το απόγευμα  για λόγους δημόσιας ασφάλειας ενώ θα τεθούν σε ισχύ και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα γίνονται σταδιακά και ανάλογα με το πρόγραμμα της καγκελαρίου.
Υπενθυμίζεται πως η κα.Merkel θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17.30 και στις 18.10 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την Παρασκευή 11/1 στις 9.45 το πρωί η κα.Merkel  θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10.00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων ενώ στις 14.00 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καγκελάριος θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16.30.

 

Share This