Καμπανάκι κινδύνου από τους Financial Times, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως δεν πρέπει να “ξεχαστούν”, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι Financial Times προειδοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών στενεύουν επικίνδυνα και δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των εξελίξεων και των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο- γνώμης της βρετανικής εφημερίδας, «οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιβιώσει της βαθειάς ύφεσης, αλλά έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: είναι μετα βίας κερδοφόρες και οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι κόκκινα δάνεια με αποτέλεσμα να μην δανείζουν».

Ο τραπεζικός αναλυτής Fr. Coppola, που υπογράφει το άρθρο σημειώνει πως υπάρχουν ελπίδες για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει τις τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες και να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. «Αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η επιστροφή στην εσωτερική πολιτική αστάθεια σημαίνουν ότι η χώρα ίσως το καθυστέρησε υπερβολικά» προειδοποιεί.

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες, που δημιουργούν καθυστερήσεις, όχι μόνο ως προς το ρυθμό εξυγίανσης των ισολογισμών αλλά και ως προς τον τρόπο, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταθέσει προτάσεις, ενώ και οι τράπεζες από την πλευρά τους προωθούν τα δικά τους σχέδια.

Share This