Σε καλό κλίμα προχώρησαν οι συζητήσεις στη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αντιπροσωπία των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων, με αντικείμενο συζήτησης τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας αλλά και την προστασία από πλειστηριασμούς για να μην επωμισθούν μεγάλα βάρη οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος. Κυβέρνηση και τράπεζες φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος σε πλαφόν 120.000 ευρώ, ως προς την αξία προστατευόμενης κατοικίας». Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για την τελική μορφή του σχεδίου που θα προταθεί στους Θεσμούς.

Ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα δοθεί παράταση ισχύος στον νόμο Κατσέλη. Επιπλέον, τέθηκε ως στόχος ο νέος νόμος να ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου (η παράταση του ν. Κατσέλη λήγει στα τέλη του τρέχοντος μηνός) και το νέο πλαίσιο να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες,

Για την προστασία πρώτης κατοικίας βάση θα αποτελέσει το κυπριακό μοντέλο. Η λύση θα βασιστεί στο κυπριακό μοντέλο και μεταξύ άλλων, αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Γενναίο «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου
  • Κρατική επιδότηση που θα καλύπτει το 1/3 της μηνιαίας δόσης.

Πρόκειται για ένα θέμα κομβικής σημασίας, το οποίο θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην προσεχή έκθεση των θεσμών.

 

Share This