Αμφίσημα μηνύματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στο ζήτημα των επιτοκίων για το 2019 προκύπτουν από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Πολλοί συμμετέχοντες (στη FOMC) άφησαν να εννοηθεί πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν στο επιτόκιο τη φετινή χρονιά» τονίζεται στα πρακτικά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ αρκετοί τόνισαν πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι αναγκαίες «μόνο αν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί υψηλότερα από ότι προβλέπεται», άλλοι επισήμαναν πως τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα ακόμα και αν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έκριναν ότι απαιτείται μια «υπομονετική» στάση όσον αφορά τα επιτόκια, ενόψει των «αντίθετων ανέμων» που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

«Οι συμμετέχοντες επισήμαναν διάφορους παράγοντες που δικαιολογούν μια υπομονετική προσέγγιση στη νομισματική πολιτική σε αυτή τη συγκυρία ως ένα κατάλληλο βήμα για την αντιμετώπιση διάφορων κινδύνων και αβεβαιοτήτων για το outlook» επισημαίνεται στα πρακτικά.

Tα μέλη της επιτροπής της Fed ήταν πρωτίστως ανήσυχα για την αδυναμία που εμφανίζει ο πληθωρισμός, καθώς και για το «λουκέτο» στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης και στις πιθανές επιπτώσεις από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

Share This