Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, με το κουπόνι να κλείνει τελικά, εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών, άνω των 11,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9%.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την έκδοση ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα το εύρος επιτοκίου να μειωθεί ήδη από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας. Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε το πρωί, οπότε και δόθηκε το αρχικό guidance για το κουπόνι του τίτλου. Οπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, αυτό ήταν στο 4,125%. Ωστόσο στη συνέχεια τα δεδομένα ανατράπηκαν καθώς η ζήτηση υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%.

Υπενθυμίζουμε πως έπειτα από εννέα χρόνια, και με αυτό να αποτελεί μεγάλο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμους όρους, άνοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο.

Η έκδοση ήρθε λίγο μετά την αναβάθμιση, κατά δυο βαθμίδες, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το επιτόκιο ήταν ποσοστού της τάξης του 4,125 με 4,25%, αλλά στη συνέχεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,125%.

Το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο.
Όπως ανακοινώθηκε χθες μέσω του ΟργανισμούΔιαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

 

Share This