Ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ οι προσφορές για την έκδοση εταιρικού ομολόγου της Aegean Airlines. Έως χθες οι προσφορές είχαν φτάσει τα 300 εκατ. €, 50% πάνω από το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί το επταετές ομόλογο, το οποίο έχει οριστεί από τα 150 έως 200 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτα είναι τόσο η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών όσο και το ότι σύμφωνα με πληροφορίες είναι η πρώτη έκδοση στην οποία υπάρχει (έως τώρα) συμμετοχή και δεύτερης International Investment Bank, πέραν της EBRD που έχει συμμετάσχει και σε άλλες δημόσιες προσφορές για έκδοση ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε πως το βιβλίο της έκδοσης κλείνει σήμερα Πέμπτη στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης στην πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία (200 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν ως εξής:

Ποσοστό 75%, δηλαδή 147,1 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus. Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 30 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας A-320neo, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη.

Ποσοστό 14%, δηλαδή 27,5 εκατ. ευρώ θα πάνε για την χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας αλλά και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλον τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού το ομίλου της Aegean (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας).

Τέλος, ένα ποσοστό της τάξης του 11%, δηλαδή 21,6 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται τυχών επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας.

 

Share This