Σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την κορυφαία αποκρατικοποίηση- μετά τη δεκαετία του 2000 και τον ΟΤΕ- που αφορά τη πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.  Τα στελέχη των χρηματιστηρίων και θεσμικοί επενδυτές που παρακολουθούν στενά την εισηγμένη υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε τίμημα χαμηλότερο του 1,8 δις. ευρώ θα θεωρηθεί μικρό που δεν αποτυπώνει τις προοπτικές των Ελληνικών Πετρελαίων.

Χθες η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έφθασε σχεδόν τα 2,64 δισ. ευρώ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ για τη φετινή χρονιά επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της  σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, προκειμένου να ενισχύσει τη παρουσία της  έναντι του ανταγωνισμού. Η μετεγκατάσταση  των δεξαμενών αποθήκευσης  του ομίλου στη Κύπρο αλλά και η αναβάθμιση  των πρατηρίων των ΕΛΠΕ στο Μαυροβούνιο συγκαταλέγονται  σε αυτές τις κινήσεις. Συνολικά, σε μια από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά από πλευράς επιδόσεων διυλιστηρίων, με υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων καθώς και αυξημένη υπερ-απόδοση, ο Όμιλος το 2018 κατέγραψε ιστορικά υψηλά σε παραγωγή με 15,5 εκατ. τόνους (+3%), καθώς και αυξημένες πωλήσεις με 16,5 εκατ. τόνους (+4%). Επιπλέον, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 εκατ. τόνων, αναδεικνύοντας τη θέση του Ομίλου σαν έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Οι 2 προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων είναι οι Glencore και Vitol. Δύο πολυεθνικοί κολοσσοί με κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του το trading εμπορευμάτων. Λίγο πριν το τέλος του 2018, σύνηψαν κοινοπραξίες η πρώτη με την Carlyle και η δεύτερη με τη Sonatrach.

Η Glencore, με έδρα την Ελβετία, είναι ένας όμιλος με πολυσχιδή δραστηριότητα που παράγει και εμπορεύεται ενεργειακά, αγροτικά, βιομηχανικά προϊόντα και ορυκτές πρώτες ύλες. Διαθέτει παγκοσμίως 150 ορυχεία και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, απασχολεί 158.000 εργαζομένους και για το 2018 ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 15,8 δισ. δολάρια.

Ο εταίρος της είναι η CIEP Participations S.a r.l. SICAR και ανήκει στην Carlyle, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Ουάσιγκτον. Η CIEP Participations S.a r.l. SICAR εποπτεύεται από την Commission de Surveillance du Secteur Financier (χρηματοοικονομική εποπτική αρχή) του Λουξεμβούργου. Η CIEP αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της Βόρειας Αμερικής, κυρίως στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Ξεκίνησε το 2013 με κεφάλαια 2,5 δισ. δολάρια.

Η Vitol είναι ο επικεφαλής του δεύτερου κοινοπρακτικού σχήματος. Πρόκειται για ολλανδικών συμφερόντων ενεργειακή εταιρεία, με κύρια δραστηριότητα την εμπορία αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων. Τα έσοδά της το 2018 ανήλθαν στα 231 δισ. δολάρια. Εμπορεύεται πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μεταφέρει με δεξαμενόπλοια 357 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών ετησίως, έχει συμμετοχές σε έξι ομίλους διύλισης και 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Ο εταίρος της Vitol είναι η Sonatrach, η κρατική εταιρεία εξόρυξης, μεταφοράς και εμπορίας υδρογονανθράκων, με μοναδικό μέτοχο (κατά ποσοστό 100%) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963, με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της χώρας. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου: Upstram (E&P), Midstream (Μεταφορές) και Downstream (Μάρκετινγκ, Διύλιση και Petchems).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Share This