Ο οίκος Standard and Poors  στις 26 Απριλίου 2019, την ώρα που στις εκκλησίες της Ελλάδας θα ψάλλεται το «Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ» θα δίνει άλλη μία πνοή στην Ελληνική οικονομία, προχωρώντας σε αναβάθμιση της Ελλάδας και μειώνοντας το  επενδυτικό της ρίσκο.

Η S&P αυτή τη στιγμή βαθμολογεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με «Β+», δηλαδή τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από τον οίκο Fitch, ο οποίος μέχρι στιγμής δίνει τη καλύτερη βαθμολογία στην Ελλάδα(ΒΒ-).

Εφόσον υπάρξει αναβάθμιση θα διευκολύνει την επόμενη έξοδο της Ελληνικής δημοκρατίας. Με ένα νέο ομόλογο της ταξεως των 2 δισ. Ευρώ ουσιαστικά ολοκληρώνεται το πλάνο δανεισμού ολόκληρου του 2019 ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2019

Η έκδοση του νέου ομολόγου συνδυάζεται με την πρόωρη  αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ . Το βασικό σενάριο προβλέπει την άμεση καταβολή περίπου 4,5 έως 5 δισ. Ευρώ, κίνηση που θα επιταχύνει την απεμπλοκή του ΔΝΤ  από την Ελλάδα μειώνοντας ταυτόχρονα και το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας αφού το ΔΝΤ χρεώνει με επιτόκιο εως  και 4,95%.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Share This