Η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελληνική  βιομηχανία όχι μόνο για φέτος αλλά τη τελευταία 10ετία υλοποιείται από τον όμιλο Μυτιληναίου και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Πρόκειται για τον σταθμό συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT) 650 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αξίας 300 εκατ. ευρώ.  Η έναρξη της μονάδας αναμένεται πριν από το τέλος του 2021.  Ο όμιλος έχει λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έναν σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Η μονάδα θα είναι έτοιμη σε τρία χρόνια και λόγω της υψηλής απόδοσής της, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που έχει αναλάβει αντίστοιχες κατασκευές για δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίος.

Να σημειωθεί πως το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την εκπλήρωση του ενεργειακού σχεδίου του ομίλου συνολικά θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία, ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Με τη νέα μονάδα ο Άγιος Νικόλαος μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο. Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας καθαρής μονάδας, της καλύτερης στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή αγορά χρειάζεται νέες μονάδες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Share This