Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά.

Οπως αναφέρει η ΔEH, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Πηγές από τα στρατόπεδα των υποψήφιων επενδυτών αφήνουν να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι το μόνο που δεν τους απασχολεί αυτή την περίοδο είναι η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Αποτελεί παρελθόν για αυτούς η διεκδίκηση των μονάδων και πλέον παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Δηλαδή για το αν θα εφαρμόσει σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μέτρα μείωσης του μεριδίου της ΔEΗ.

Μετά την άγονη κατάληξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών, με βάση τη συμφωνία Αθήνας – δανειστών ενεργοποιείται η ρήτρα των εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει σε συνεννόηση με την Κομισιόν (γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού) την αναζήτηση μίας νέας λύσης ως προς τον τρόπο μείωσης του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να συμμορφωθεί και με την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔEΗ στον λιγνίτη.

Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους εταίρους την πώληση των λιγνιτικών σταθμών (40%) και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα προεκλογικά πλάνα της ΝΔ ήταν η δημιουργία μέχρι τριών «πακέτων» μονάδων που θα περιλαμβάνει μείγμα μονάδων με διαφορετικό καύσιμο, π.χ. υδροηλεκτρικές, λιγνιτικές και φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό, στόχος ήταν αφενός να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου, η δημιουργία υπεραξίας, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές και να αντλήσει και τα αναγκαία έσοδα για τη διάσωση της ΔEΗ.

Η κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της ως προς το τι θα πράξει και τελικά όλα δείχνουν ότι η όποια λύση θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

 

Share This