Η εντυπωσιακή βελτίωση στο κόστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων λόγω της ΕΚΤ έχει άμεση επίδραση και στα εταιρικά ομόλογα.
Εταιρίες με μεγάλη πιστοληπτική διαβάθμιση όπως ο ΟΤΕ λόγω της Deutsche Telecom δανείζεται σε έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,99% που είναι ιστορικό χαμηλό εταιρικού δανεισμού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ εκδίδει 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 0,99% και κουπόνι 0,875%, ενώ οιο εκτιμώμενες προσφορές έφτασαν τα 2,45 δισεκ. που υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό 5 φορές.
Η οικονομική συγκυρία που επέλεξε η διοίκηση του ΟΤΕ προφανώς και ήταν η ιδανική, καθώς καταφέρνει να αναχρηματοδοτεί ομόλογο που διαθέτει επιτόκιο 3,5%, με το νέο δανεισμό που φέρει επιτόκιο 0,90%.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:30, καθώς όπως έχει αναφέρει η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία και να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο του 2020.
Συγκεκριμένα το Bankingnews στις 8 Αυγούστου είχε μεταδώσει: Σε ερώτηση του μετόχου AMBER CAPITAL αναφορικά με τον δανεισμό και τα ομόλογα που λήγουν, τονίστηκε πως το ομόλογο που λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο ύψους 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,375% θα αποπληρωθεί με τα ταμειακά διαθέσιμα και το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2020, ύψους 700 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτηθεί.
Μάλιστα ειπώθηκε πως το ομόλογο έχει επιτόκιο 3,5% και με τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων, η διοίκηση εκτιμά πως θα μπορέσει να το αναχρηματοδοτήσει με χαμηλότερο επιτόκιο.
Ο ΟΤΕ προέβη σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία τονίζει τα εξής: O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ»), ανακοινώνει ότι ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγου €500 εκατ. επταετούς διάρκειας από τις διεθνείς αγορές.
Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί  από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.
Το ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.
Την έκδοση του ομολόγου αναλαμβάνουν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs International και ως Co–Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.
Share This