Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) μπαίνει το σχέδιο των επενδύσεων της Cosco για τον ΟΛΠ. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα εξεταστεί την Τετάρτη, υπό τη νέα σύνθεση της Επιτροπής.

Η Cosco καταθέτει αναθεωρημένο σχέδιο καθώς υπήρξαν ενστάσεις για το αρχικό σχέδιο επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίες εκδηλώθηκαν τόσο από το ΚΑΣ, όσο και από την ΕΣΑΛ, η οποία είχε εγκρίνει μόνο ένα μέρος από το συνολικό πλάνο.  Υπενθυμίζεται ότι ήταν σφοδρή και η αντίδραση της Cosco, ωστόσο οι διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης έφεραν την νηνεμία στο λιμάνι και στην κινέζικη εταιρία.

Εκτός από την απόφαση της ΕΣΑΛ, εντός της εβδομάδας ο ΟΛΠ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι θετικά, αντανακλώντας την ανοδική πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο

Το νέο αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση σημαντικών έργων για το λιμάνι του Πειραιά με αυξημένο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το βελτιωμένο σχέδιο του ΟΛΠ περιλαμβάνει την κατασκευή τέταρτου προβλήτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, δυναμικότητας 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων (TEU) στα ανατολικά του προβλήτα Ι. Στόχος είναι να αυξηθεί η ετήσια δυναμικότητα του εμπορικού λιμανιου του Πειραιά και να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια TEU.

Το ύψος του συγκεκριμένο έργου αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης το master plan προβλέπει μια σειρά από έργα όπως η δημιουργία σταθμού logistics στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ, η κατασκευή επιβατικού σταθμού Κρουαζιέρας, η κατασκευή ξενοδοχείων, η δημιουργία δύο κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων και άλλα έργα συνολικής αξίας 570 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί έργα αξίας 68 εκατ. ευρώ).

 

Share This