Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει η εταιρεία Blue Iris, που ελέγχει η AGC, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος τοποθετείται, έως το τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η κατάρτιση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) προχωράει με γρήγορα βήματα με στόχο αυτό να κατατεθεί για έλεγχο νομιμότητας στο ΣτΕ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε η έκδοση του ΦΕΚ του Π.Δ. να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς – αρχές επόμενης. Κατά μερικούς, δηλαδή, μήνες νωρίτερα, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της AGC. To επενδυτικό σχέδιο αφορά την περιοχή Καραπέτης-Άνω Μέρα- στη Μύκονο.

H μελέτη προβλέπει τα εξής:

  1. Ζώνη τουρισμού – αναψυχής, στο τμήμα εντός της περιοχής και
  2. Ζώνη προστασίας ρέματος και παραλίας

Παράλληλα, μεγάλο τμήμα της επιφάνειας του ακινήτου, αυτό που εμπίπτει στην περιοχή προστασίας της παραλίας, όπου υπάρχει και το οριοθετούμενο και προστατευόμενο μικρό ρέμα, παραμένει αδόμητο (ποσοστό 12,45% της συνολικής έκτασης). Επίσης, το εσωτερικό δίκτυο θα είναι διαμορφωμένο για τους πεζούς και μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών και των εργαζομένων του συγκροτήματος. Ένας μόνο κλάδος προσβάσιμος από όχημα θα διανοιχτεί για την εξασφάλιση της αναγκαίας σύνδεσης με την περιοχή του προβλεπόμενου τουριστικού καταφυγίου.

Με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η AGC θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα, μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και αξιοποίησης γκρίζου νερού για βοηθητικές χρήσεις (π.χ. άρδευση), ενώ θα κατασκευάσει μονάδα βιολογικού καθαρισμού, δυναμικότητας 250 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων προτείνεται να κατασκευαστεί με το σύστημα της ενεργού ιλύος (παρατεταμένος αερισμός) με σύστημα διαχωρισμού του ανάμεικτου υγρού (mixed liquid) μέσω μεμβρανών MBR.

Επίσης, θα εφαρμοστεί ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της µείωσης, επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, σε όλες τις εγκαταστάσεις του συγκροτήµατος, σε συνεργασία µε τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται, θα εφαρµόζεται ένα εκτενές πρόγραµµα ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, γυαλί, χρησιµοποιηµένο λάδι, µπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές και οργανικά κατάλοιπα, µειώνοντας σηµαντικά τον όγκο των αποβλήτων προς τελική διάθεση.

Επιπλέον η επένδυση περιλαμβάνει ενα ξενοδοχείο 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα και καταφύγιο τουριστικών σκαφών.

 

 

 

 

 

 

 

Share This