Τον οδικό χάρτη για το μέλλον της ενέργειας – σε μεγάλο βαθμό – στη χώρα παρουσίασε χθες το ΥΠΕΝ. Μεταξύ άλλων, στο ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε εντάσσονται οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ και μέτρα εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ που βάζουν τέλος στη μονιμότητα. Αναφορικά τώρα με την ΔΕΠΑ, η εταιρεία τριχοτομείται – όπως ήταν εδώ και καιρό γνωστό – καθώς προβλέπεται η πώληση όλης της συμμετοχής του Δημοσίου (65%), τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα. Ωστόσο, όσον αφορά τις διεθνείς συμμετοχές αυτά θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (εμπορία και δίκτυα) αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του έτους – αρχές του 2020 και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως σημείωσε ο κ. υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς στο πλαίσιο της απολιγντιτοποίησης δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα:

–  Θα πραγματοποιηθεί η μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας της υφιστάμενης ΔΕΠΑ όπου θα οδηγήσει στις νέες εταιρείες ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε,  ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.

– Στη συνέχεια, θα διενεργηθούν διεθνείς διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της συμμετοχής τόσο στην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ όσο και στην ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ αντίστοιχα.

-Οι έμμεσες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ, που αφορούν συμμετοχές σε στρατηγικής σημασίας αγωγούς (IGB κλπ)  παραμείνουν στο Δημόσιο.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σε απόρροια του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, τα ΕΛΠΕ καλούνται να επιλέξουν σε ποια από τις δύο εταιρείες θα θελήσουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν και θα διαθέσουν μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο το ποσοστό τους στην δεύτερη εταιρεία. Βάσει του σχεδίου νόμου, αν τα ΕΛΠΕ διεκδικήσουν και κερδίσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα πρέπει στη συνέχεια να πουλήσουν τη συμμετοχή που έχουν (35%) στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, το ΥΠΕΝ προσδοκά να γίνει κοινός διαγωνισμός για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

 

 

 

 

 

 

 

Share This