Με ένα πακέτο κινήτρων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προχωρήσει από το 2020 η αντικατάσταση του γερασμένου «στόλου» των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Ο μέρος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στη χώρα μας ξεπερνά τα 14 έτη. Τώρα, στόχος είναι η απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και η αντικατάστασή τους με νεότερα οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον, με σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών.

Οι αλλαγές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα:

Το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι μπορεί να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στη χώρα μας, το ποσοστό τους αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 1%, έναντι περίπου 7% που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, το πλάνο της κυβέρνησης είναι:

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου –δικύκλου.

Ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου υποδομών φόρτισης.

Επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών ταξί.

Παροχή κινήτρων για ηλεκτρικά εταιρικά ΙΧ (μηδενικός φόρος χρήσης).

Θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων και των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα.

Θέσπιση ειδικού σήματος οχήματος μηδενικών ρύπων.

Ποιοτικά μεταχειρισμένα.

Κίνητρα για μεταχειρισμένα έως 5 ετών.

Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει κίνητρα για την εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ηλικίας έως 5 ετών. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει:

Αναλογική μείωση των δασμών για αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 5, Euro 6. Οι οδηγίες ρύπων της κατηγορίας Euro6 θα ενοποιηθούν και πλέον δεν θα υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες. Ετσι θα μειωθούν οι δασμοί αλλά και ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων. Ύπαρξη πλήρους ιστορικού για τα οχήματα που θα εισάγονται, ώστε ο στόλος να ανανεωθεί με πιο καθαρά μοντέλα.

Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (εποπτικός ρόλος του κράτους)
Αύξηση των δασμών για τα ρυπογόνα του παλαιού τύπου οχήματα. Με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για την αγορά παλαιών μεταχειρισμένων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This