Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco επιβεβαίωσε την πρόθεση του να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Ριάντ, πιθανώς με την μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (IPO). Η κρατική πετρελαική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αποφασίσει τη τιμή έναρξης του IPO με συνεννόηση με τους επενδυτές.

Επιχειρηματικές πηγές αναφέρουν πως η Aramco πρόκειται να διαθέσει στη μορφή μετοχών το 1% μέχρι 2% της εταιρείας με την αξία του σαουδαραβικού ομίλου να αγγίζει το 1,2 τρις. δολάρια» (1,08 τρις ευρώ). Η εταιρεία δήλωσε πως επί του παρόντος δεν έχει σχέδια για εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια επισημαίνοντας πως τα πλάνα για ένα διμερές IPO διαθέσιμο σε ξένο νόμισμα έχουν τεθεί στην άκρη προς ώρας.

«Αναφορικά με την εισαγωγή σε ξένες αγορές θα σας ενημερώσουμε σύντομα. Προς το παρόν η απόφαση αφορά μόνο το χρηματιστήριο του Ριάντ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Aramco Yasir al- Rumayyan σε συνέντευξη τύπου.

«Η επένδυση στην Aramco εμπεριέχει σοβαρά ρίσκα πέρα από την μειωμένη ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.» τόνισε ο Chris Beauchamp, αναλυτής αγορών της εταιρείας ανταλλαγής παραγώγων IG Group, συμπληρώνοντας πως «τα πολιτικά και στρατηγικά ρίσκα είναι ιδιαίτερα μεγάλα για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτή την περιοχή πόσο μάλλον όταν αποτελεί προέκταση του σαουδαραβικού κράτους». Αυτού του είδος ρίσκο επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο όταν επιθέσεις drone έπληξαν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου και μια πετρελαιοπηγή της Aramco.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This