Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, με βάση τα αναθεωρημένα ποσοστά αναπλήρωσης.Η ψήφιση των αλλαγών του ασφαλιστικού καθεστώτος θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου, με το νέο ασφαλιστικό – που θα αντικαταστήσει τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου – να υιοθετεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του 2019.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων θα υπακούουν στη λογική ότι όσο παραμένει ο εργαζόμενος στην εργασία του και στην ασφάλιση τόσο θα αυξάνει η ανταπόδοση. Έτσι αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 30 έτη κλιμακωτά.

Τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης θα αφορούν όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Τη μεγαλύτερη αύξηση θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40 έτη και πάνω.

Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων – μετά την ισχύ του νομοθετήματος με τα νέα ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης – οι παλαιοί συνταξιούχοι, που διατηρούν «προσωπική διαφορά», δεν θα δουν στην πλειονότητά τους αύξηση στον λογαριασμό τους. Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα οδηγήσει σε ανάλογη μείωση της συνολικής προσωπικής διαφοράς. Στο δε καθαρό ποσό δεν θα προκύψει διαφορά.

Share This