Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το εγχείρημα για τη διάσωση της χειμαζόμενης Creta Farms. Σήμερα είναι προγραμματισμένο, στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών, εξέλιξη που θα καθορίσει με μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Με την εταιρεία να υπολειτουργεί, τα προϊόντα της εκτός των ραφιών των σουπερμάρκετ και τη ρευστότητα να παραμένει  ισχνή, αποτέλεσμα της διαμάχης των βασικών μετόχων που αποδείχθηκε καταστροφική, η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή έφθασε σε καίριο σημείο.

Μένει να φανεί ποιοι από τους έξι υποψηφίους θα προχωρήσουν τελικώς στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, περνώντας στον επόμενο γύρο διεκδίκησης της αλλαντοβιομηχανίας.

Οι εκτιμήσεις για τις προσφορές

Στην αγορά τις τελευταίες ώρες εικάζεται πως τρία ή τέσσερα επενδυτικά σχήματα από τα συνολικά έξι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, εκτός διεκδίκησης αναμένεται να βρεθεί η  εταιρεία ΝΙΚΑΣ (ελεγχόμενη από την Chipita), η οποία ήδη κερδίζει μερίδια από την συρρίκνωση των διαθέσιμων αποθεμάτων της Creta Farms και την ουσιαστική απόσυρσή της από τα ράφια λόγω ελλείψεων.

Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν να απομακρύνεται και το ενδιαφέρον του fund H.I.G. Πέραν των δύο επενδυτών που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός από την όλη διαδικασία, εκτιμάται πως στην τελική φάση με την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς θα βρεθεί ο επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου μέσω της εταιρείας SCD Group Ltd (η πρότασή του υποστηρίζεται από τον Κ. Δομαζάκη), η η Lime Capital Partners (συνδέεται με τη Strategic Initiatives Foods που ελέγχει την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη), ο Δ. Βιντζηλαίος της Impala Invest BV (ελέγχει την αλλαντοβιομηχανία Λακωνική) και, ενδεχομένως, ομάδα επενδυτών από τις ΗΠΑ.

Μέσα στο Δεκέμβριο

Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τους όρους, τις λεπτομέρειες, το πλαίσιο και τις εξασφαλίσεις της συμφωνίας και η ανάδειξη του επενδυτή που θα αναλάβει την τύχη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Απώτερος στόχος παραμένει η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσής της εταιρείας και η προσφυγή της στα άρθρα 106β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα, κάτι που θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Creta Farms τελεί υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της , με την εκδίκαση του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106α να έχει οριστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Με βάση την αίτηση που κατέθεσε στις 31 Αυγούστου η Κρητική αλλαντοβιομηχανία, τα χρέη της υπερβαίνουν τα 153 εκατ. ευρώ.

 

Share This