Τον στόχο της κυβέρνησης για διευρυμένο «κοινωνικό μέρισμα» περιορίζει η εξέλιξη των εσόδων, καθώς, αν και καταγράφουν οριακή υπέρβαση στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, κινούνται κάτω από τον στόχο οι εισπράξεις σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Πλέον, στο Μαξίμου επεξεργάζονται νέα σενάρια για το μέρισμα, με στόχευση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και άνω, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο, ενδεχομένως τις 10.000-12.000 ευρώ.

Επίσης, θα εξεταστεί να διανεμηθεί «έξτρα» επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, οι οποίοι σημειώνεται ότι θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος του έτους 68 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο κατά 1,59 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This