Η Atlas Merchant ανέθεσε στη UBS, που λειτουργεί εδώ και μήνες ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση αγοραστή. Η Atlas Merchant Capital προχώρησε σε αναζήτηση αγοραστή για την Praxia, μετά την άκαρπη διερεύνηση τόσο των αγορών για αύξηση κεφαλαίου, την οποία θα κάλυπταν τρίτοι επενδυτές, όσο και του ενδεχομένου απευθείας συγχώνευσης με εγχώρια τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Atlas Merchant ανέθεσε στη UBS, που λειτουργεί εδώ και μήνες ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση αγοραστή. Ήδη έχει ανοίξει Virtual Data Room (VRD) και μεταξύ των αρχικώς ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται private equity funds, η Εθνική Tράπεζα και η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Viva.

Το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας ακούγεται ότι είναι «χλιαρό», σε αντίθεση με αυτό της Viva, ενώ αστάθμητος παράγοντας παραμένει η στάση των private equity funds. Σύμφωνα με πληροφορίες η Atlas θα επιθυμούσε να αποτιμηθεί το 100% της Praxia στα 40 με 50 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η τράπεζα θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια για να υλοποιήσει το υφιστάμενο business plan ή κάποιο τροποποιημένο. Υπενθυμίζεται ότι η Atlas Merchant είχε αναθέσει προ μηνών στη UBS τη διερεύνηση των αγορών, προκειμένου να βρει επενδυτές πρόθυμους να βάλουν κεφάλαια ως 200 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία η Atlas θα εισέφερε το 100% της Praxia.

H διερεύνηση δεν απέδωσε, με αποτέλεσμα η Atlas να στραφεί στο plan B εισφοράς της Praxia σε κάποια από τις εγχώριες τράπεζες. Οι διερευνητικού τύπου συναντήσεις του επικεφαλής της Atlas για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις με τις διοικήσεις εγχώριων τραπεζών δεν είχαν απτό αποτέλεσμα.

Έτσι, ενώπιον του κινδύνου να κλείσει η τράπεζα, εξέλιξη που δεν θα έθετε μεν θέμα συστημικής ευστάθειας αλλά θα προκαλούσε αρνητικό αντίκτυπο, αποφασίστηκε να τρέξει άτυπη διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση αγοραστή, με τις ευλογίες του επόπτη. Σημειώνεται ότι η τράπεζα, μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου που διενήργησε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ύψους 20 + 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. τις κάλυψε εξ ολοκλήρου η Atlas), διέθετε τον Μάιο του 2019 μετοχικό κεφάλαιο 118,7 εκατ. ευρώ και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

 

 

 

 

 

Share This