Ανοδική θα είναι η πορεία της τιμής του πετρελαίου για το 2020 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία έρχεται ύστερα από την συμφωνία του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και του ΟΠΕΚ. Η απόφαση που πάρθηκε ύστερα από τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή θα μειωθεί η παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του κατέβασε πρόταση για επιπλέον περικοπές 400.000 βαρελιών την ημέρα.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα η Σαουδική Αραβία κινήθηκε επιθετικά για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου συμφωνώντας σε επιπλέον περιορισμούς στην παραγωγή της, επιπρόσθετες αυτών που συμφωνήθηκαν με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του. Η συμφωνία ανεβάζει τις συνολικές περικοπές στην παραγωγή (οι οποίες ξεκίνησαν από τότε που η Ρωσία άρχισε να συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ για να αντιμετωπίσει το αντίκτυπο στις τιμές από την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ) στα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή πάνω από 2% της παγκόσμιας ζήτησης. Ο προηγούμενος στόχος της συμμαχίας ΟΠΕΚ ήταν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, όμως η Σαουδική Αραβία είχε ήδη κάνει κάποιες επιπλέον περικοπές.

«Αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για μείωση το 2020, αν και η μακροπρόθεσμη πρόγνωση του κόστους παραμένει αμετάβλητη», έγραψαν αναλυτές της Goldman. Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της στα 63 δολάρια ανά βαρέλι το 2020, με την προηγούμενη εκτίμηση να βρίσκεται στα 60 δολάρια. Όσον αφορά τον αμερικανικό WTI οι προβλέψεις μετατοπίστηκαν από 55,5 δολάρια το βαρελί στα 58,5. Τα Futures του Brent σημείωσαν πτώση 0,3% στα 64,19 δολάρια ανά βαρέλι, μια σημαντική άνοδος μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ. Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, η τράπεζα κράτησε και τις ετήσιες αλλά και τις 3μηνες προβλέψεις της στα 1,600 δολάρια ανά ουγκιά, λέγοντας ότι μαζί με την ζήτηση επενδύσεων θα υπάρξουν φόβοι ύφεσης και πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο χρυσός έχει κερδίσει περίπου 14% μέχρι τώρα το 2019, και εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που θα σημειώσει από το 2010. Ωστόσο, η τιμή του βρίσκεται κάτω κατά 6% από τα 1.557 δολάρια ανά ουγκιά του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Goldman, αυτή η πτώση σχετίζεται με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και στην σκληρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, «χωρίς σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, οι φόβοι για ύφεση είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένοι, υποστηριζόμενοι από το χαμηλό ποσοστό ανεργίας», όπως ανέφερε η εταιρεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This