Μόνο ένα μικρό ποσοστό του κόστους διακοπών (17,5%) θα λάβουν οι Γερμανοί ταξιδιώτες από την ασφαλιστική Zurich, που καλύπτει τις απαιτήσεις για την πτώχευση της Thomas Cook. Η ασφαλιστική εταιρία εξηγεί ότι από το σύνολο του διαθέσιμου ποσού των 110 εκατ. ευρώ, τα 59,6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί για τον επαναπατρισμό τουριστών. Το υπόλοιπο ποσό των 50,4 εκατ., σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα κληθεί να καλύψει ζημιές ύψους 287,4 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον υπολογισμό εξήχθη το ποσοστό αποζημίωσης 17,5% για κάθε τουρίστα.

Το υπόλοιπο των πληρωμών θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, καθώς την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να καταβάλει τα κόστη που δεν επιβαρύνουν τη Ζυρίχη. Η Ζυρίχη θέλει να καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις στους πελάτες της Thomas Cook. “Θα αρχίσουμε να κινούμε τη διαδικασία σύμφωνα με την ποσόστωση τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να χειριστούμε κάθε απαίτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με μεγάλη προσοχή. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες”, επισημαίνει η εταιρία.

Το εάν οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίζουν σε αποζημιώσεις από την κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρο. Σύμφωνα με την ασφαλιστική, οι ασφαλιστές, οι διαχειριστές αφερεγγυότητας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκονται σε συνεννόηση σε σχέση με το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία. Τονίζουν δε ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται προς το παρόν να λάβουν πρωτοβουλίες για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Στις αρχές του 2020 θα ενημερωθούν για τα μελλοντικά βήματα του διακανονισμού.

 

 

 

 

Share This