Την παράταση του προγράμματος εθελουσίας, το οποίο άνοιξε τον περσινό Μάιο, ως τις 10 Φεβρουαρίου αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δίνοντας μια μικρή παράταση σε όσους αμφιταλαντεύονται περιμένοντας να δουν τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, και αναμόρφωση της διάταξης Πετρόπουλου για τον ΛΕΠΕΤΕ.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, η Εθνική προσδοκά ότι με τη νέα διάταξη δεν θα αλλάζει μεν το ύψος της επιβάρυνσης για την τράπεζα την επόμενη πενταετία, θα αναδιατυπωθούν, όμως, επιμέρους άρθρα, ώστε η τράπεζα να μην υποχρεούται, λόγω IFRS, να εγγράψει μπροστά το σύνολο της επίπτωσης (200 εκατ. ευρώ).  Πιθανόν να αναδιατυπωθεί και η αναφορά για συμπληρωματική εργοδοτική εισφορά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εν συνεχεία, με βάση αποτέλεσμα αναλογιστικής μελέτης.

Ο συνδυασμός των γενικών διατάξεων και της αναμόρφωσης του ΛΕΠΕΤΕ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει κάποιους από τους εργαζόμενους της τράπεζας να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρήση του εν λόγω προγράμματος έκαναν εντός του 2019 περίπου 700 άτομα, ενώ αν συνυπολογιστούν και όσοι έφυγαν το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019, κάνοντας χρήση του προηγούμενου προγράμματος, ο αριθμός των αποχωρήσεων ξεπερνά τους 800.

Στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι ο παραπάνω αριθμός να φθάσει και να ξεπεράσει τους 1000, διευκολύνοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μείωση του προσωπικού που έχει αναλάβει η τράπεζα έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Στο παραπάνω πλαίσιο η διοίκηση της Εθνικής προειδοποίησε ότι το επόμενο πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο αναμένεται να βγει πριν το καλοκαίρι θα ενέχει χειρότερους όρους, ως προς το ύψος της αποζημίωσης.

 

Share This