Σε 45,8 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Mytilineos με θυγατρική της Motor Oil Hellas για την πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας πρόκειται για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 47MW του νεοσύστατου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

Η πώληση έγινε μέσω συμμετοχών της θυγατρικής της METKA-EGN LTD.

Προγραμματίζονται κι άλλες παρόμοιες συναλλαγές

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της Mytilineos, Ε. Μυτιληναίος, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των Θεσμικών Επενδυτών, πρόκειται για πάρκα που τέθηκαν σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με εξασφαλισμένες τιμές βάσει 20ετούς σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Είναι η πρώτη συναλλαγή αυτού του είδους της εισηγμένης, η οποία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί σε ανάλογες συναλλαγές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mytilineos ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας RSD της Mytilineos διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ήδη εσωτερικά εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 540MW σε αγορές όπως Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρος, Ν. Κορέα, Μεξικό, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση τουλάχιστον 1500 MW φωτοβολταικών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo αυτής ακριβώς της στρατηγικής του τομέα RSD της Mytilineos η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία της θυγατρικής της, ΜΕΤΚΑ-EGN, στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων σε διεθνές επίπεδο, έχοντας ολοκληρώσει ήδη περισσότερα από 1,2GW φωτοβολταϊκών έργων και 200MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις 5 ηπείρους.

Η ενσωμάτωση της METKA-EGN ως Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Mytilineos, αποσκοπεί στο να συνδυάσει την τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία της με το ισχυρό πιστωτικό προφίλ και την εμπειρία της Mytilineos στην λειτουργία των ενεργειακών αγορών καθώς και στη φιλοσοφία της τελευταίας στη διαχείριση του ρίσκου ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής υλοποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου “Build, Operate & Transfer” (BOT).

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της MΕΤΚΑ EGN για τη συναλλαγή ενήργησε η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC). Ως νομικός σύμβουλος της MΕΤΚΑ EGN για τη συναλλαγή ενήργησε η Watson Farley & Williams.

 

Share This