Tη διαδικασία για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ ξεκινά η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγοντας τα virtual data rooms για τοχαρτοφυλάκιο Phoenix στους υποψήφιους επενδυτές.
Το χαρτοφυλάκιο Phoenix περιλαμβάν στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον Ηρακλή. Το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αποσκοπεί στη μείωση των κόκκινων δανείων στα 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 και κάτω από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Phoenix αναμένονται τον Απρίλιο και με βάση τον προγραμματισμό το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση μέσω του Ηρακλή, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 80% της Cepal καθώς και το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων κυρίως δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank.
Οι σύμβουλοι ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για τα τέλη του μήνα. Η μικρή παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς αφενός υπάρχει ακόμη πληροφοριακό υλικό, που δεν έχει τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επενδυτών μέσω του Virtual Data Room και αφετέρου υπάρχουν οι δυσκολίες, που προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού.
Με βάση το στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank για την επόμενη διετία 2020-22 στόχος της τράπεζας είναι η μείωση του ρίσκου της κατά 70 μονάδες βάσης και το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κάτω του 10%.
Η μικτή λογιστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων της Alpha Bank ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων καθώς και ανεξασφάλιστα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο συστάθηκαν πέντε οχήματα ειδικού σκοπού ( SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν.
Τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σχεδόν στο 28% του ΑΕΠ.