Με μεγάλη χαρά και τιμή ο Οίκος ZOLOTAS ανακοινώνει την διάκριση του αρχιτεχνίτη Χαράλαμπου Γεωργιόπουλο ως Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων από την Γαλλική Δημοκρατία.Την Τρίτη 25 Φεβρουάριου, ο υπουργόςπολιτισμού της Γαλλίας κύριος Franck Riester βράβευσε τον κο Γεωργιόπουλο με τον τίτλο του Ιππότη των τεχνών και των γραμμάτων.

 

Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο κος Γεωργιόπουλος δημιουργεί μερικά από τα πιο εμβληματικά χειροποίητα κοσμήματατου ιστορικού Οίκου ZOLOTAS στην Αθηνά, δίνοντας ζωή, με την δεξιοτεχνία του, στα σχέδια ταλαντούχων σχεδιαστών του Οίκου. Με πορεία που ξεκινά από το 1975, αποκτά πολύ γρήγορα την γνώση των αρχαίων ελληνικών τεχνικών που μεταδίδονται στα εργαστήρια του Ζολώτα από το 1895. Έξυπνος, εργατικός , ταλαντούχος αλλά ταπεινός, αναλαμβάνει πολύ σύντομα την θέση του«αρχιμάστορά»! Από το 2009, συμβουλεύει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Οίκου Γ. Παπαλέξη σε θέματα καινοτόμων διαδικασιών παραγωγής και συμβάλλει στην μετάδοσητων παραδοσιακών τεχνικών της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, όπως η σφυρηλάτηση, η συρματερή και η κοκκίδωση, στους νεότερους τεχνίτες του εργαστήριου.

Με αυτήν την διάκριση, ο Γάλλος υπουργός τίμησε τον Χ.Γ. και άλλους εννέα τεχνίτες, για την συνεισφορά τους στην πολιτιστική κληρονομιά και την αφοσίωση τους στην μετάδοση των παραδοσιακών τεχνογνωσιών. Από το 2006, το ComitéColbert,ο ιστορικός σύνδεσμος τωνδιεθνών φημισμένων luxurybrands, μέλος του οποίου είναι ο Οίκος ZOLOTAS, σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού θέσπισαν αυτή τη διάκριση ώστε να τιμήσουν τα εξειδικευμένα επαγγέλματα τέχνης. Σκοπός της διάκρισης αυτής είναι οι τιμημένοι τεχνίτες να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην επίσημη αίθουσα του υπουργείου πολιτισμού στο Παρίσι και την τίμησαν με την παρουσία τους, η κυρία Αγλαΐα Μπαλτά, πρέσβης της Ελλάδος στην Γαλλία, η κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου πρέσβης της Ελλάδοςστην UNESCO, ο πρόεδρος του Οίκου HERMES που εκτελεί χρέη Προέδρου του ComitéColbert κύριος Guillaume deSeynes, η Πρόεδρος του ΟίκουZOLOTAS κυρία Marianne LeClère Papalexis, ο διευθύνων σύμβουλος GeorgesPapalexis, και πολλές εκλεκτές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This