Με τα σχολεία και τα φροντιστήρια να κάνουν την αρχή με την αναστολή της λειτουργίας τους , στις 14 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την απαγόρευση λειτουργίας μιας σειράς επιχειρήσεων.

Σάντρα Γεράγγελου -φοροτεχνικός

Έτσι λοιπόν, για το διάστημα 14/03/2020 έως και 27/03/2020 αναστέλλουν την λειτουργία τους οι κάτωθι επιχειρήσεις :

1)Εστιατόρια, καφέ , μπαρ, κέντρα διασκέδασης , αναψυκτήρια. Με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν την διανομή προϊόντων ( delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).Συνεχίζουν την δραστηριότητά τους οι ανωτέρω επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων κι εξυπηρετούν αποκλειστικά τους διαμένοντες σε αυτά.

2)Θέατρα , κινηματογράφοι και χώροι συναφών δραστηριοτήτων

3)Βιβλιοθήκες (δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές)

4)Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και κτίρια

5)Ιδιωτικές επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, πρακτορεία κλπ)

6)αθλητικές εγκαταστάσεις

7)Θεματικά πάρκα

8)Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής , χώροι παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας

9)χώροι παροχής προσωπικών υπηρεσιών ( τατουάζ, piercing)

10) Εμπορικά κέντρα

11)Τουριστικά καταλύματα Στις ανωτέρω επιχειρήσεις δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού. Με νέα Π.Ν.Π. που αναμένεται η δημοσίευσή της αναστέλλεται από 18/03/2020 και η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου (εμπορικά καταστήματα).

Εξαιρούνται : σούπερ μαρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, περίπτερα, βενζινάδικα, τράπεζες, courier, pet shop, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα γεωργικών προϊόντων και καταστήματα που σχετίζονται με επισκευές. Ποια φορολογικά μέτρα όμως προβλέπονται για τις εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους ? Σύμφωνα λοιπόν με ανακοινώσεις στις ανωτέρω επιχειρήσεις θα παρασχεθεί αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων που λήγουν την 31 Μαρτίου , ήτοι ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις ρυθμίσεων σε Δ.Ο.Υ και ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα με νομοθετικές ρυθμίσεις την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με στόχο την αύξηση της ρευστότητας. Χωρίς ακόμα να έχουμε ανακοινώσεις συγκεκριμένων μέτρων , θα παρασχεθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις , που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας, προκειμένου να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας. Ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους , θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία. Σε επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Οικονομικών με επικεφαλής τραπεζών , θα υπάρξει ανοχή στην καθυστερημένη καταβολή δόσεων δανείων ,όχι μόνο σε «κόκκινα» δάνεια αλλά και σε δάνεια που μέχρι στιγμής εξυπηρετούνταν κανονικά. Επιπλέον αναζητούνται τρόποι ώστε να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμία παράταση στην υποβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων , όχι μόνο όσον ανέστειλαν την λειτουργία τους , αλλά και όσων διατήρησαν την λειτουργία τους, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι εμφανείς σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. ΑΜΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ είναι αυτό που απαιτείται ώστε να αποκατασταθεί η τεράστια ζημία την οποία υπέστη η αγορά καθώς και βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Share This