Με την Ευρώπη να έχει γίνει πλέον το νέο επίκεντρο του κορωνοϊού και τα κρούσματα και τους θανάτους σε ευρωπαϊκό έδαφος να υπερβαίνουν εκείνα στην Κίνα, γιατροί από τη Γουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19, επισημαίνουν ανησυχητικά σημάδια στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τους δυτικούς συναδέλφους τους.

Η ελλιπής προστασία του ιατρικού προσωπικού, η οποία οδηγεί σε επιμόλυνση μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών είναι ένα από αυτά. Η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ μέχρι και την Ιταλία, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μεταδοτική φύση του ιού δείχνουν πως ο ιός μπορεί και μεταδίδεται με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσα από τα μάτια.

Πάνω από 185.000 άνθρωποι έχουν μολυνθέι σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πάνω από 7.200 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ενώ στην Κίνα ο ρυθμός μόλυνσης έχει επιβραδυνθεί – μόλις 21 νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν την Τρίτη – δεν ισχύει το ίδιο για Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, το αναφερόμενο ποσοστό θνησιμότητας είναι σήμερα σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Κίνας.

Η Κίνα πλέον παρέχει βοήθεια και σε άλλες πληγείσες χώρες. Την περασμένη εβδομάδα, ένα κινεζικό αεροπλάνο που μετέφερε ιατρούς και περίπου 30 τόνους ιατρικών προμηθειών προσγειώθηκε στην Ιταλία. «Κάθε κράτος έχει τη δική του κατάσταση COVID-19. Δεν λέμε ότι αυτό είναι το παράδειγμα της Κίνας και πρέπει να το ακολουθήσετε, σεβόμαστε πλήρως τη λήψη των δικών σας ενεργειών», δήλωσε ο Ντου Μπιν, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Peking Union Medical College. «Όμως όλοι μας πρέπει να πάρουμε το ζήτημα σοβαρά, να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και να είμαστε υπεύθυνοι», συμπλήρωσε.

 

 

 

Share This