Αξιοσημείωτη είναι η επίπτωση του κορωνοϊού στον ζωτικό τομέα του τουρισμού, κάτι που απειλεί να στερήσει τους καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ήδη διατάξει το κλείσιμο των εποχιακών καταλυμάτων που περιλαμβάνει πάνω από το 50% των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού η βιομηχανία του τουρισμού κατέχει περίπου το 1/5 της οικονομίας της Ελλάδας και πάνω από το 25% των θέσεων εργασίας. Αυτό την καθιστά την δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα της ΕΕ στον τουρισμό μετά την Κύπρο. Τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν έσοδα της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ το 2019, με μία αύξηση άνω του 7% από το 2018, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Αντίστοιχα, ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα από το εξωτερικό ανήλθε σε 31,3 εκατομμύρια άτομα το 2019, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος του πληθυσμού της χώρας, και δαπάνησαν 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιδημία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ελλάδα, στα αιτήματα των ξενοδόχων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναβολή των υποχρεώσεων φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων σε ξενοδοχεία ώστε να μπορούν να δανειστούν χρήματα και η αναστολή των δόσεων δανείων σε τράπεζες.

 

Share This