Παρακολουθούμε την παγκόσμια κοινότητα να περνά πολύ δύσκολες στιγμές και να παραλύουν όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί. Αντιμετωπίζουμε έναν απρόβλεπτο και πρωτόγνωρο κίνδυνο και στην δική μας χώρα , όπου καλούμαστε όλοι , να συνεισφέρουμε και να υπακούσουμε τους ειδικούς.

Μιχάλης Αντωνόπουλος-φοροτεχνικός

Όμως , δεν πρέπει να καταληφθούμε από πανικό και απαισιοδοξία, ώστε να μείνουμε όρθιοι. Γι΄ αυτό το κράτος βλέπουμε ότι είναι αρωγός πρωτοβουλιών και μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, δίνοντας ελπίδα και βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των τραπεζών με 1.800.000.000,00 ευρώ με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθούν ενισχύσεις και δάνεια σε επιχειρήσεις αλλά και εξάμηνη αναβολή των δόσεων των δανείων προς αυτές έως τον Σεπτέμβριο, για όσες βέβαια επιχειρήσεις κατέβαλαν το 2019 κανονικά τις δόσεις τους. Το μέτρο για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που είχε ανακοινωθεί ότι θα αυξηθούν το Μάρτιο , αναστέλλεται και το ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει το ίδιο . Η αύξηση θα γίνει από το νέο έτος 2021.

Για επιχειρήσεις και εργαζομένους η κρατική ενίσχυση θα είναι στο ύψος των 2.000.000.000,00 ευρώ , όπου: Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου τελούν σε υποχρεωτική απαγόρευση λειτουργίας, αλλά και σε επιχειρήσεις όπου έχουν δραστική μείωση του τζίρου τους στην οικονομική τους δραστηριότητα θα δοθεί συνολικά ενίσχυση 1.000.000.000,00 ευρώ , αρκεί να μην προβούν σε απολύσεις και να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα υπάρξει μέτρο ως προς τα ενοίκια για τις επαγγελματικές έδρες των επιχειρήσεων όπου αναστάλθηκε η λειτουργία τους θα πληρώνουν το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και οι ιδιοκτήτες θα έχουν αναστολή πληρωμών των υποχρεώσεων τους για 4 μήνες. Θα δοθούν επιχειρηματικά δάνεια για στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται με επιδότηση των επιτοκίων 100%.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 6% για προϊόντα όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, σαπούνια και παρόμοιων ειδών έως το τέλος του έτους. Τέλος, θα υπάρξει αναστολή πληρωμών σε ΦΠΑ, δόσεων ρυθμίσεων, βεβαιωμένων οφειλών έως 31/07/2020, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων για τρείς μήνες χωρίς προσαυξήσεις, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Θα υπάρξουν επιστροφές από την ΑΑΔΕ ποσά έως 30.000,00 χωρίς έλεγχο. Οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους δεν υποχρεούνται στην καταβολή των μισθών στους εργαζομένους.

Στους εργαζομένους θα δοθεί 1.000.000.000,00 ευρώ το οποίο θα έχει την μορφή επιδόματος ύψους 800,00 ευρώ για Μάρτιο Απρίλιο και αφορά αυτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις όπου αναστάλθηκε η λειτουργία τους και θα ληφθεί στις αρχές Απριλίου. Επίσης δεν πλήττονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι αυτοί δύναται εάν πληρώνουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να πληρώσουν το 60% του ενοικίου.

Όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης , εξαιρούνται. Αναμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να δηλωθούν οι επιχειρήσεις που τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας.

Από την πλευρά των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών , θα υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα αναφέρει τα προσωπικά τους στοιχεία αλλά και το iban ώστε να κατατεθούν τα χρήματα του επιδόματος.

Share This