Με τη συμμετοχή δείγματος 100 ταχέως αναπτυσσόμενων ΜμΕ επιχειρήσεων, οι μισές εκ των οποίων έχουν ήδη προσαρμόσει το μοντέλο λειτουργίας τους (ή ακόμα και το προϊόν τους), ενώ 7 στις 10 έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ολοκληρώθηκε η νέα έρευνα της Endeavor Greece.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, το 60% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, επιβάρυνση που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους. Παράλληλα, το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό. Πρόκετια για εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην πορεία της απασχόλησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού. Τέσσερις στους δέκα (4/10) επιχειρηματίες θεωρούν ότι η κρίση θα σταματήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και ότι θα ακολουθήσει μια γρήγορη ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, τέσσερις στους δέκα (4/10) θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του 2020.

Συνοψίζοντας, η κρίση που έχει προκληθεί από τη ραγδαία εξάπλωση του Κορονοϊού (COVID-19) θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους. “Ενθαρρυντικό είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδεικνύουν εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα. Έχουν αναθεωρήσει τις προτεραιότητες τους και εστιάζουν πλέον έντονα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση αλλά και τις συνεργασίες, κάτι που θα έχει ευεργετικές και μόνιμες επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε αισιόδοξοι ότι το τέλος της κρίσης θα βρει την ελληνική επιχειρηματικότητα ακόμα πιο δυνατή”, δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής της Endeavor Greece

Share This