Μεγάλες απώλειες σημειώνουν στην Ευρώπη οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων, παρά τη δέσμευση των κυβερνήσεων για πακέτα στήριξης για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης πέφτει κάτω από το 2% και τις 480,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ( Short Selling) απο τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου αποφάσισε χθες βράδυ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υστερα απο διαβουλεύσεις και με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή , η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ή άλλων πωλήσεων που δεν καλύπτονται από μετοχές ( γυμνών πωλήσεων ). Ανάλογες απόφασεις είχαν λάβει μια ημέρα πριν οι εποπτικές αρχές σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 πριν λίγη ώρα υποχωρούσε -3,81%, o γερμανικός DAX στο -4,14%, ο γαλλικός CAC40 με πτώση 3,32%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 1,18% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 1,22%.

Ταυτόχρονα, σε απαγόρευση του short selling  προχώρησαν Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, προκειμένου να περιοριστεί η βουτιά των χρηματιστηρίων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Αμερική ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη +5,20%, ο S&P 500 στο +5,99% και ο βιομηχανικός Nasdaq έκλεισε στο +6,23%. Ταυτόχρονα, πτώση -4,5% παρατηρείται στα futures της Wall Street.

 

Share This