Υπάρχει λύση με τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν; Η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου μας ενημερώνει και μας τονίζει τα θολά σημεία…..

1.ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ

Αναστέλλονται οι πληρωμές φόρων (δόσεις ρυθμίσεων, ΦΠΑ και κλπ) καθώς και ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή εξ ‘ολοκλήρου ή εν μέρει αλλά και αυτές που παραμένουν ανοιχτές αλλά πλήττονται από την πανδημία. • Αναμένονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που υπάγονται στην αναστολή • Η πληρωμή των εισφορών ΕΦΚΑ που πρέπει να πληρωθούν έως 20/03, δεν αναστέλλεται • Δεν αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ : ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Θα υπάρξει ένα πλαίσιο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που πλήττονται δραστικά, υπό την μορφή προκαταβολής από το κράτος. Θα λαμβάνεται υπόψιν ο τζίρος της επιχείρησης καθώς και το μισθοδοτικό και μη κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ : ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αναμένονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

3.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλλει η λειτουργία τους, θα επιδοτηθούν αρχές Απριλίου με το ποσό των 800€. Αναστέλλεται και για αυτούς η καταβολή φόρων και εισφορών για 4 μήνες. Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Θα ενεργοποιηθεί πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν Υ.Δ. με τα προσωπικά τους στοιχεία και ΙΒΑΝ.

4.ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ- ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο για 4 μήνες.

5. ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι: (α) οι μάσκες και τα γάντια, (β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα, (γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και (δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών. Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

6.ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Η Α.Α.Δ.Ε.προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

7. ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα καταβάλλουν το 60% των ενοικίων . Για τους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων θα δοθεί αναστολή φόρων και εισφορών . Αναμένουμε διευκρίνιση για το ποιες επιχειρήσεις υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση Η καθημερινότητα τις τελευταίες ημέρες , έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλά «θολά» σημεία που χρήζουν διευκρίνισης. Π.χ τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που ενώ υπάρχει κρατική απόφαση αναστολής της λειτουργίας τους, λειτουργούν ηλεκτρονικά όπως τα φροντιστήρια. Πώς θα αποζημιωθούν καθηγητές ή διοικητικό προσωπικό? Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που για κάποιον Κ.Α.Δ. αναστέλλεται η λειτουργία τους , ενώ για τους υπόλοιπους Κ.Α.Δ. τους όχι? Τι θα γίνει με τους εργαζομένους τους? Πώς θα αποζημιωθούν? Παράλληλα με ποια μορφή θα ενισχυθούν επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα, χωρίς ωστόσο να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και κυρίως ποια θα είναι εκείνα τα κριτήρια που θα καθορίσουν το αν πλήττονται. Τρανό παράδειγμα τα λογιστικά γραφεία, που ενώ δεν αναστέλλουν την λειτουργία τους (αντιθέτως θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρτο εργασίας) , θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της παύσης λειτουργίας (εξ ‘ ολοκλήρου ή εν μέρει ) των πελάτων τους.

Share This