Έτσι μέχρι 23 Μαρτίου είναι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του ενδιαφέροντος και μέχρι 24 Απριλίου είναι η προθεσμία για την γραπτή κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται περιθώριο ενός μηνός στις εταιρείες που ενδιαφέρονται, για να ξεπεράσουν τους πραγματικούς και πρακτικούς σκοπέλους που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Στην πραγματικότητα το ΥΠΕΝ, όπως άλλωστε και συνολικά η κυβέρνηση, κρίνουν ότι δεν είναι σκόπιμο να αρχίσουν να ανακοινώνουν παρατάσεις και αναβολές σε διαγωνισμούς, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ενισχύσουν την εικόνα ότι η οικονομική δραστηριότητα φρενάρει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρύτερο κλίμα σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Ακριβώς επειδή οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε αυτή τουλάχιστον την φάση, οι οποιεσδήποτε αναβολές έργων, διαδικασιών και διαγωνισμών, μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσουν στην ούτως ή άλλως κακή ψυχολογία της αγοράς.

Παρόλα αυτά, επί της ουσίας της υπόθεσης, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν παύει να αντιμετωπίζει «αγκάθια», μεταξύ των οποίων:

1.       Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει διασφαλισμένα ρυθμιζόμενα έσοδα (WACC), όπως οι εταιρίες με δίκτυα και υποδομές, π.χ. ΔΕΠΑ Υποδομών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Άρα η αξία της εταιρίας είναι ευάλωτη στις διεθνείς κι εγχώριες αναταράξεις.

2.       Η μεγάλη βουτιά στις τιμές του LNG φέρνει σε δύσκολη θέση την επιχείρηση με δεδομένο ότι είναι δεσμευμένη για εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς και μάλιστα με ρήτρες take or pay. Άρα δεν έχει και τόσο μεγάλη ευελιξία να μειώσει τις ποσότητες προμήθειας του αερίου από τα διεθνή δίκτυα αγωγών και να αυξήσεις τις εισαγωγές φθηνότερου LNG, γεγονός που δημιουργεί εμπορικό μειονέκτημα για τη συγκεκριμένη χρονιά και συγκυρία.

3.       Οι επενδυτές και του εξωτερικού και του εσωτερικού, σε γεγονότα σαν και τα τελευταία με τον κορωνοϊό, αναμορφώνουν τα επενδυτικά τους πλάνα, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων φρενάρουν την τοποθέτηση κεφαλαίων.

4.      Η ύφεση στις κεφαλαιαγορές δεν συνιστά ευνοϊκή περίοδο για την πώληση αξιών.

5.       Αν παραταθεί χρονικά η αναστάτωση στο οικονομικό περιβάλλον, η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας επηρεάζεται αρνητικά.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η μεγάλη εκκρεμότητα της δικαστικής διένεξης με την ELFE, η οποία, εάν δεν τελεσιδικήσει, συνεχίζει να συνιστά έναν πολύ σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τους υποψήφιους επενδυτές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This