Η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας λειτουργεί πλέον ως βαρίδι για την Energean, η οποία χθες με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου γνωστοποίησε ότι το 2019 κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 93,9 εκατ. δολάρια για την χρήση.

Το αποτέλεσμα επιβαρύνεται από την αναγκαστική απομείωση του Πρίνου κατά 71 εκατ. δολάρια σε μια χρονιά που η Energean, πέρα από το ότι ουσιαστικά “θυσίασε” ένα μεγάλο κομμάτι επενδύσεων στο γηρασμένο κοίτασμα, είδε την παραγωγή να μειώνεται σχεδόν κατά 20%, στις 3,312 βαρέλια και το κόστος ανά παραγόμενο βαρέλι να ανεβαίνει στα 21,5 δολάρια, δηλαδή τέσσερα δολάρια ανά βαρέλι παραπάνω σε σχέση με το 2018. Ήταν μια χρονιά στην οποία η Energean αποφάσισε, να αναβάλει προγραμματισμένες επενδύσεις και να “λύσει” το γεωτρύπανο Energean Force από τις εξέδρες ακριβώς λόγω του ασύμφορου του πράγματος. Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να έχει ήδη μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό περίπου κατά 40 εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η παραγωγή στον Κόλπο της Καβάλας, ενώ συνολικά η εταιρεία μείωσε κατά 80 εκατ. δολάρια το επενδυτικό της πρόγραμμα στα κοιτάσματα του Πρίνου.

Ωστόσο, το πρόβλημα του Πρίνου καθίσταται ακόμη πιο έντονο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα νούμερα αυτά δεν έχει φανεί ακόμη η κατάρρευση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,  της τιμής του πετρελαίου που έλαβε χώρα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020 από τα 66 δολάρια κάτω και από τα 25 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή σε επίπεδα που η αγορά είχε να δει από το 2003. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, η διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε νωρίτερα το πρωί ότι έχει θέσει τον Πρίνο υπό Στρατηγική Αναθεώρηση (Strategic Review) – κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται σε προσπάθεια αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων σε μια συγκυρία ιδιαίτερα αρνητική και λόγω της δεδομένης “απαξίωσης” των πετρελαϊκών assets εν μέσω γενικότερης πίεσης για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η προοπτική επανεκκίνησης του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον θα επανεκτιμηθεί εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Σημειώνεται ότι το 2019 η Energean είδε τον τζίρο της, που ακόμη προέρχεται αποκλειστικά από τον Πρίνο, να μειώνεται στα επίπεδα των 75 εκατ. δολαρίων, από τα περίπου 90 εκατ. δολάρια το 2018, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 35,6 εκατ. δολάρια από τα 52,4 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Τα θετικά για τον όμιλο έρχονται από τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, αφού η ανακάλυψη του Βόρειου Καρίς έχει αυξήσει τα αποθέματα κατά περίπου 40%, στα 558 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 80% εκ των οποίων είναι σε φυσικό αέριο. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη η εξαγορά της Edison E&P η οποία έχει καθυστερήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Αλγερία και την Ιταλία και η υλοποίηση της οποίας τοποθετείται εντός του 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας επιβεβαίωσε τον προγραμματισμό για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ πρόσθεσε ότι η πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές δεν επηρεάζει σημαντικά τα υπογεγραμμένα συμβόλαια της εταιρείας αφού το 70% της προβλεπόμενης παραγωγής αερίου είναι προστατευμένο από τις διακυμάνσεις στις τιμές.

 

Share This