Σύμφωνα με την δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα , είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για το εργασιακό τους μέλλον αλλά και τον βιοπορισμό τους αυτή την χρονική περίοδο που έχει γίνει αναστολή λειτουργίας στις επιχειρήσεις που απασχολούνται.

Μιχάλης Αντωνόπουλος-φοροτεχνικός

Τα καθημερινά ερωτήματα που δεχόμαστε είναι , εάν δικαιούνται το επίδομα των 800,00 ευρώ , πώς θα το πάρουν και πότε. Ας απαντήσουμε ένα ένα τα ερωτήματα και όσο πιο απλά και κατανοητά , ώστε όλοι να ξεκαθαρίσουν τι πρόκειται να συμβεί. Αυτοί που το δικαιούνται είναι: • όσοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν αναγκαστικά από την εργασία τους από την 01/03/2020 έως την 20/03/2020 ασχέτως εάν έχει κλείσει η επιχείρηση και το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι , πώς αποδεικνύεται ότι αναγκαστικά αποχώρησε ο εργαζόμενος; Οπότε , επειδή είναι δύσκολο να απαντηθεί , θεωρούμε ότι θα το πάρουν και όλοι όσοι έχουν αποχωρήσει. • Όσοι εργαζόμενοι εργάζονται σε επιχειρήσεις , όπου υποχρεωτικά αναστάλθηκε η λειτουργία τους σύμφωνα με τους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο. • Όσοι εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση σε επιχειρήσεις , όπου υποχρεωτικά αναστάλθηκε η λειτουργία τους. • Όσοι εργάζονται σε πάνω από μία εργασία και σ΄ αυτές τις επιχειρήσεις αναστάλθηκε η λειτουργία τους , θα πάρουν μία φορά το επίδομα των 800,00 ευρώ και όχι για κάθε μία εργασία. • Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπου πλήττεται η επιχείρηση οικονομικά και θα τεθούν σε αναστολή. • Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενοι και συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ.

Να επισημάνουμε επίσης ότι σε όλους αυτούς , το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος του μισθού τους καθώς επίσης και όσοι είναι άνεργοι όπου έληξε ή θα λήξει το επίδομα ανεργίας τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους , θα παραταθεί και για άλλους δύο μήνες. Μέσα στις επόμενες μέρες περιμένουμε να ανοίξουν δυο πλατφόρμες του ΕΡΓΑΝΗ (για τους εργοδότες και για τους υπαλλήλους) , όπου όλες οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο καθώς και εκείνες οι επιχειρήσεις που πλήττονται , θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας καθώς και τα στοιχεία των υπαλλήλων τους.

Αφού δηλωθεί από τις επιχειρήσεις , θα πρέπει και κάθε εργαζόμενος από την πλευρά του , να μπει στην πλατφόρμα και να κάνει μία υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του αλλά και με τον τραπεζικό του λογαριασμό (iban) , ώστε να του πιστωθούν τα χρήματα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν την δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31/03/2020. Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι έως τις 10/04/2020 και το ποσό αυτό των 800,00 ευρώ είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές.

Share This