Δύο νέα αντίδοτα στο πλήγμα της οικονομίας από τον κορονοϊό αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι σήμερα και αύριο σε δύο διαδοχικές έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Ecofin και του Eurogroup: δάνεια από τον ESM χωρίς “μνημόνιο” και το ευρωομόλογο.

Το πρώτο που σήμερα επιχειρείται να επικυρωθεί – για πρώτη φορά ιστορικά – είναι η ρήτρα γενικής διαφυγής που προβλέπεται ως έσχατο όπλο στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για την “άρση” των δημοσιονομικών κανόνων που υπό όρους θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια και στην ελληνική κυβέρνηση για επόμενα πακέτα μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Επιτροπή την εβδομάδα αυτή είναι πιθανό να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο: το “Ταμείο Διάσωσης του ESM” για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Εξήγησε πως ο ESM έχει 410 δισ. ευρώ στο “ράφι” αλλά τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα ο ESM είναι “περιορισμένα δεδομένου ότι δημιουργήθηκε κυρίως για να ανταποκριθεί σε ασύμμετρες οικονομικές κρίσεις. Αλλά τώρα έχουμε ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη”.

Έτσι, θεωρεί σημαντικό  να υπάρχει στον ESM αυτό το ειδικό εργαλείο που θα βοηθούσε αγοράζοντας ομόλογα κρατών  – μελών σε περίπτωση ανάγκης. Θα τα “μεταβίβαζε” στην EKT, ενώ το κόστος δανεισμού του θα ήταν πολύ χαμηλό. Στο πλαίσιο αυτό του δανεισμού του ESM εισάγεται το θέμα των ευρωομολόγων με αρχή τα “coronabonds”. Το “όνομα” συνδέεται με το μήνυμα της εν λόγω κίνησης: στην πρώτη της μορφή προτείνεται να είναι εντελώς στοχευμένη για να κάμψει τις αντιδράσεις κρατών όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία (που έχουν πολύ υψηλά κρατικά διαθέσιμα).

 

Share This