Κόκκινο αναμένεται να χτυπήσει η ανεργία στις ΗΠΑ καταγράφοντας ρεκόρ 2,25 εκατομμυρίων, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs που δείχνει τις επιπτώσεις του shut down χιλιάδων επιχειρήσεων εξαιτίας των προσπαθειών περιορισμού του κορωνοιού.

Οι Δείκτες Διαχειριστών Προμηθειών (PMI) στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ασία θα είναι οι πρώτες ενδείξεις της κλίμακας του οικονομικού πλήγματος στις χώρες. Η δράση των κεντρικών τραπεζών είναι άνευ προηγουμένου. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές αυτό το μήνα. Ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής αναμένονται επίσης από δεκάδες χώρες από την Κολομβία και την Ουγγαρία έως τη Νιγηρία.

Η έκθεση της Πέμπτης για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου θα είναι η πρώτη που δείχνει το βάθος και το εύρος της πανδημίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια – σχεδόν 20 φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Οι δείκτες PMI IHS Markit την Τρίτη και το κλίμα των καταναλωτών στο Μίτσιγκαν την Παρασκευή θα δώσουν μια αίσθηση για το πλήγμα που δέχονται οι κατασκευαστές.

Στον Καναδά, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού, υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τη Δευτέρα είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι η χώρα ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να υποστεί τη χειρότερη μείωση παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ στις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση της ύφεσης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι αρχικοί δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό τους θα επιβεβαιώσουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η κεντρική τράπεζα της Κένυας ενδέχεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση τη Δευτέρα. Μετά την ανακοίνωση δύο πακέτων τόνωσης σε μια εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση. Στη Νότια Αφρική, μια ενδεχόμενη υποβάθμιση από την Moody’s θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτεριο πρόβλημα. Η Τουρκία δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον τουρισμό, την εμπιστοσύνη και την παραγωγή.

 

Share This