Μετά την ολοκλήρωση του ecofin ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η χώρα διαθέτει όλους τους βαθμούς ευελιξίας ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία – Το ισχυρότερο όπλο: η ρήτρα γενικής διαφυγή.

Η ΕΕ και πιο συγκεκριμένα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αποφάσισε σήμερα να ενεργοποιήσει ένα ακόμη όπλο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Πρόκειται για τη ρήτρα γενικής διαφυγής, η οποία θεσπίστηκε το 2011 κι ενεργοποιείται για πρώτη φορά προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί η παροδικότητά τους.

Βάσει της ενεργοποίησης της ρήτρας τα κράτη- μέλη της ΕΕ δύνανται να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο που κρίνουν πως μπορεί να στηρίξει τη δημόσια υγεία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

Ο κος. Σταϊκούρας ακόμη ανέφερε πως η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία”.

Ακόμη και σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών είπε “Έχουμε όλους τους βαθμούς ευελιξίας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το ecofin.

H χώρα μας μπορεί έγκαιρα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την πανδημία ώστε η ζημία στην οικονομία να είναι αναστρέψιμη ανέφερε και τόνισε πως η ελληνική κοινωνία θα βγει όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία”.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του έγραψε τα εξής: 

“Σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία.

Και η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό.

Σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία.

 

 

Share This