Με τις ανακοινώσεις για νέα κρούσματα και θανάτους να αυξάνονται καθημερινά και με την εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως να μετρά πλέον εβδομάδες, δίνεται πλέον η δυνατότητα να γίνουν κάποιες συγκρίσεις σε σχέση με το πόσο ραγδαία είναι η εξάπλωση της μόλυνσης σε κάθε χώρα. Αν και παραμένουν οι αμφιβολίες σε σχέση με τις πρακτικές εξέτασης σε κάθε χώρα που είναι σε θέση να επηρεάσουν την εικόνα, σε γενικές γραμμές μπορεί να γίνει μια αξιολόγηση των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Financial Times συγκέντρωσαν τα δεδομένα από κάθε χώρα σε δύο διαγράμματα μέσω των οποίων λαμβάνουμε τα εξής στοιχεία:

  1. Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία.
  2. Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος.
  3. Ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ που πήραν πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως κατάφεραν να έχουν μια πιο αργή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.
  4. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα: Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να μην είναι τόσο απότομος όσο αυτός της δυτικής Ευρώπης.

     

 

 

 

Share This