Σήμερα λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι αναμένεται η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης με στόχο την εύρεση πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία. Στο τραπέζι βρίσκονται τόσο η έκδοση κορωνο-ομολόγου όσο και η αξιοποίηση των 410 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα με την απόφαση του Εurogroup ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί είχαν τεθεί για την Ελλάδα) και τις άλλες χώρες εφέτος στα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επιτευχθούν, αλλά θα κάνουν ό,τι χρειαστεί (“whatever it takes”) για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Μόλις χθες με την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών επανεπιβεβαιωθηκε ότι είναι ώρα για μεγάλες κρατικές δαπάνες και αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας του ετήσιου ορίου ελλείμματος το οποίο αυτό προβλέπει – κάτι το οποίο συμφωνήθηκε ότι διατηρείται και θα αναπληρωθεί στις επόμενες χρονιές.

Το πιο μεγάλο βήμα ίσως όμως γίνεται σήμερα καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συνεδριάζουν σε μία μαραθώνια όπως προβλέπεται τηλεδιάσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει λίγο μετά το μεσημέρι και δεν αναμένεται να τελειώσει πριν σχεδόν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με μοναδικό σκοπό την προετοιμασία των μέτρων και των αποφάσεων που θα ληφθούν αύριο από τους αρχηγούς των κρατών, στην τηλεδιάσκεψη που εκείνοι θα έχουν ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Share This