Την κρισιμότητα των περιστάσεων υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup καθώς η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη με την μορφή της απότομης διολίσθησης σε ύφεση απειλεί να μεταλλαχθεί σε μια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τον στόχο της ευρωζώνης να δημιουργηθούν νέες γραμμές άμυνας για το ευρώ, αποτρέποντας την οικονομική κρίση να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνδιάσκεψη.

«Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup  και συμπλήρωσε πως «έρχονται περισσότερα μέτρα, καθώς θεσμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συντονισμένα ψάχνουν τρόπους για να αυξήσουν την δύναμη πυρός. Στόχος μας είναι να προσθέσουμε νέες γραμμές άμυνας για το ευρώ αποτρέποντας αυτή την οικονομική κρίση να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική».

Με αυτή την δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει την κρισιμότητα των περιστάσεων καθώς η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη με την μορφή της απότομης διολίσθησης σε ύφεση απειλεί να μεταλλαχθεί σε μια χρηματοπιστωτική κρίση που θα απειλήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτοί οι φόβοι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς η βαθειά οικονομική κρίση στην Ιταλία έχει δημιουργήσει στις αγορές το ερώτημα αν η χώρα θα μπορέσει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ομαλά από την αγορά ή αν θα χρειαστεί κάποια μορφής διάσωση από τους θεσμούς της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει προταθεί η ιδέα της έκδοσης “ομολόγων κορονοϊού” μέσω των οποίων θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλες οι κυβέρνησης της ευρωζώνης αυτή την περίοδο. Πρόταση όμως που έγινε χθες γνωστό ότι απορρίπτεται από την Γερμανία η οποία προκρίνει την διάσωση μόνο της Ιταλίας με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως όλοι εργάζονται συνεχώς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ανάγκης της δημόσιας Υγείας  που έχει προκληθεί από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Έχει υπάρξει μια συνολική προσπάθεια να ενισχυθούν οι υπηρεσίες Υγείας και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για να παραμείνουν ανοικτές, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και να στηριχτούν σε αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής αναταραχής.

«Κινούμαστε γρήγορα. Σε μια μόνο εβδομάδα τα δημοσιονομικά μέτρα για να υποστηριχτούν οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό σε συνδυασμό με τους αυτόματους σταθεροποιητές που είναι ισχυροί στα οικονομικά και κοινωνικά μας μοντέλα».

 

 

 

 

 

Share This