Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που όλοι περνάμε και μία έκφραση έχει μπλοκάρει τη ζωή μας, το «μένουμε σπίτι», αλλά παρόλα αυτά πρέπει να την τηρούμε με ευλάβεια, έρχεται σιγά σιγά και το Πάσχα. Φέτος, λόγο των ιδιαίτερων συνθηκών, πρέπει να δώσουμε προσοχή εργοδότες και εργαζόμενοι, για το πώς θα πληρώσουμε αλλά και πως θα λάβουμε αντίστοιχα αυτό το δώρο

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη-Φοροτεχνικός,Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Το υπουργείο οικονομικών έχει αναρτήσει συγκεκριμένους ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοιό. Αρχικά αν ο κωδικός δραστηριότητας της επιχείρησής σας δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη λίστα του υπουργείου οικονομικών, το δώρο του Πάσχα θα πρέπει να το καταβάλλετε στους υπαλλήλους σας το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, όπως ισχύει σταθερά από το νόμο κάθε χρόνο, δηλαδή δεν αλλάζει τίποτα.

Αν όμως η επιχείρησή σας εξαιτίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε αναγκαστική παύση της λειτουργίας της, με απόφαση του κράτους, ή ανήκει σε όσες έχουν πληγεί, και ο ΚΑΔ αυτής συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών, τότε ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρου του Πάσχα ακόμα και μετά την Μεγάλη Τετάρτη. Βέβαια να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως και την ημερομηνία που θα καταβληθεί το επίδομα καλοκαιριού.

Εξαιτίας και πάλι των ιδιαίτερων συνθηκών, η μέριμνα του κράτους προβλέπει για φέτος, το δώρο του Πάσχα που έχει καταργηθεί για τον δημόσιο τομέα να δοθεί κανονικά στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ, και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Και μην ξεχνάμε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού αυτού λαμβάνουμε υπόψη τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι τις 30 Απριλίου του ίδιου έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Αν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς ο εργαζόμενος από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει και πάλι δώρο Πάσχα, το οποίο θα είναι ανάλογο βάση της εκάστοτε περιόδου.

Όσοι επιθυμείτε να δείτε τι δώρο θα λάβετε μπορείτε να ανατρέξετε στο παρακάτω link
https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Share This