Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία επιμένουν στην χωρίς όρους επιστράτευση του ESM και των κορονω-ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας.

Η Ε.Ε. δεν έχει περιθώρια να αποτύχει. Από την αντίδρασή της στην τωρινή, πρωτοφανή κρίση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το μέλλον της. Το διακύβευμα είναι η ίδια της η ύπαρξη. 
Καλείται να αποδείξει στην πράξη αν μπορεί να ανταποκριθεί στις αρχές και τις απαιτήσεις που η ίδια είχε θέσει με τις ιδρυτικές της συνθήκες.
Εβδομήντα χρόνια μετά, το αίτημα της αλληλεγγύης προβάλλει πιο επιτακτικό από ποτέ. 
Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλα τα κράτη – μέλη και ιδίως η Γερμανία και οι δορυφόροι της.
Αυτός ο διαχωρισμός φάνηκε και προχθές στο Eurogroup και χθες, οπότε εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με την επιστολή τους οι ηγέτες ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη.

Share This