Πτωτικά κινούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ. Απώλειες και στην Ευρώπη. Επέστρεψε ο προβληματισμός και οι απώλειες στη Wall Street, μετά την αποκάλυψη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ είναι πλέον μεγαλύτερος από εκείνον της Κίνας, χώρα στην οποία ξεκίνησε η πανδημία.

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν σε αυτό το επίπεδο τα δραματικά ρεκόρ Ιταλίας και Κίνας αλλά και εκτιμήσεις ότι μπορεί στη χώρα να πεθάνουν εξαιτίας της πανδημίας περισσότεροι από 81.000 άνθρωποι, επαναφέρει στο προσκήνιο επενδυτικές διαθέσεις ανάλογες των πρώτων ημερών που η πανδημία ξέφυγε από τα γεωγραφικά όρια της Κίνας και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο.

Η Wall Street μετά τα συνεχή ανοδικά ξεσπάσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσμενών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, επιστρέφει σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά -3,31%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται -3,14% και τον Nasdaq να κινείται χαμηλότερα κατά -.3,07%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει μεγάλες απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και «βουτάει» κατά -5,88% στα 21,27 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κινείται και ο χρυσός ο οποίος υποχωρεί κατά -1,61% στα 1.624 δολάρια ανά ουγγιά.Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ, στον αντίποδα, υποχωρεί έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα κινείται στο επίπεδο του 1,096 δολ./ευρώ. Τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου «γκρεμίζεται» κατά 11 μονάδες βάσης, στο 0,738%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν και το «βάρος» του διχασμού στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με την έκδοση «Ομολόγων Ειδικού Σκοπού» (Corona Bonds), καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ένωσης φάνηκε, για μία ακόμη φορά, ότι πολύ δύσκολα θα πεισθούν Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία να συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από νυν και πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Euro Stoxx 600 να υποχωρήσει κατά -3,26% και ο Euro Stoxx 50 κατά -4,18%. Ακόμα, ο γερμανικός DAX 30 κατέγραψε απώλειες -3,68% και ο βρετανικόςFTSE 100 «βούλιαξε» κατά -5,24% μετά και την ανακοίνωση ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Μεγάλες απώλειες και στο Παρίσι, με τον CAC40 να υποχωρεί κατά -4,23%.

 

 

 

 

 

 

Share This