Η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να έχει βλαπτικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία για δεκαετίες, αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό, σύμφωνα με ερευνητές που επεξεργάστηκαν υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα που χρονολογούνται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Εξετάζοντας τις 12 μεγάλες πανδημίες καθώς και ένοπλες συγκρούσεις, οι οικονομολόγοι Όσκαρ Τζόρντα, Σάντζεϊ Σινγκ και Αλαν Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντειβις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πανδημίες επηρεάζουν για μακρό χρονικό διάστημα τα επιτόκια, κρατούν χαμηλά τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και βαραίνουν στις επενδύσεις.

Οι πραγματικοί μισθοί καταλήγουν να είναι ελαφρώς αυξημένοι λόγω της έλλειψης εργασίας, ανέφεραν, και τα χαμηλά πραγματικά ποσοστά θα επιτρέψουν αρκετό δημοσιονομικό χώρο για τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις συνέπειες σε πρώτη φάση.

«Εάν οι τάσεις ακολουθήσουν τα ιστορικά παραδείγματα στον απόηχο του Covid-19 – προσαρμοσμένες στην κλίμακα αυτής της πανδημίας – η παγκόσμια οικονομική τροχιά θα είναι πολύ διαφορετική από ό, τι αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες», γράφουν σε μελέτη. «Οι πανδημίες ακολουθούνται από παρατεταμένες περιόδους – για πολλές δεκαετίες – με πολύ χαμηλές επενδυτικές ευκαιρίες».

Υπάρχει ελπίδα

Μια διαφορά ωστόσο που εντοπίζουν οι οικονομολόγοι είναι ότι οι πανδημίες του παρελθόντος εμφανίστηκαν σε μια εποχή που ουσιαστικά κανένα μέλος της κοινωνίας δεν επιβίωσε μέχρι την τρίτη ηλικία. «Ο Μαύρος Θάνατος και άλλες πληγές έπληξαν τους πληθυσμούς με τη μεγάλη μάζα της πυραμίδας ηλικίας κάτω των 60 ετών, οπότε αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική», δήλωσαν.

 

Share This