Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το υπουργείο θα συμβάλλει για να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα στην αγορά και το εγγυοδοτικό πρόγραμμα για δάνεια επιχειρήσεων θα ξεκινήσει τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊού.

Την προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά υπογραμμίζει ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης που σημειώνει πως το κράτος θα αναλάβει την επιδότηση των επιτοκίων όλων των δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως «έχουμε να λύσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, πρωτίστως των εργαζομένων, και το δεύτερο είναι να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα, που από όσο έχουμε καταλάβει και μπορούμε να συμπεράνουμε πρόκειται για κάτι βραχυπρόθεσμο και αργά ή γρήγορα θεωρώ ότι θα επανέλθουμε τουλάχιστον σε κανονικούς ρυθμούς».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι στους κλάδους που πλήττονται, το υπουργείο θα επιδοτήση τα επιτόκια 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχουν για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Όπως σημειώνει ο υφυπουργός «πρόκειται για έμμεση ρευστότητα και ένα κεφάλαιο κίνησης, έτσι ώστε να πληρωθούν οι τόκοι αυτών των μηνών. Πρακτικά, επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι θα τους πληρώσει το κράτος. Επίσης, έχουμε ανακοινώσει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές στους ΚΑΔ που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ».

Για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κίνησεως ου χρειάζονται οι επιχειρήσεις, ο κ. Τσακίρης εξέφρασε την ελπίδα οτι «θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και το οποίο θα γίνει μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, η οποία θα είναι και  ο εγγυητής. Θα εγγυηθεί, δηλαδή, μια σημαντική ρευστότητα σε τέτοιου είδους δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί προφανώς όλη η οικονομία θα χρειάζεται βοήθεια, και το οποίο μάλιστα προσβλέπουμε να γίνει ένας μόνιμος εγγυοδοτικός μηχανισμός προς τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει. Ένας, άλλωστε, σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να δρα αντικυκλικά, δηλαδή να βοηθάει την αγορά εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα και βοήθεια».

Για τον ρόλο του τρέχοντος ΕΣΠΑ στη στήριξη των επιχειρήσεων σημείωσε πως «τους τελευταίους μήνες είχαμε μια σημαντική απορρόφηση. Τώρα,σαφώς,αλλάζει εντελώς ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ και «παγώνουν» προσωρινά και κάποια πλάνα που είχαμε. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις, αυτήν την εποχή, δεν προχωρούν σε επενδύσεις, και επειδή το ΕΣΠΑ ήταν σχεδόν 100% επενδυτικό, από αυτήν τη μεριά δεν θα έχουμε απορρόφηση».

Επισημάνε επίσης πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν «χαλαρώσει»για αυτήν την περίοδο κάποιοι δύσκολοι κανόνες που δεν επέτρεπαν να «κυλήσουν» αυτά τα χρήματα προς την αγορά.Τα περισσότερα, για παράδειγμα, από τα μέτρα στα οποία προαναφέρθηκα, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, γιατί πλέον μας επιτρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 να το χρησιμοποιήσουμε για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, κάτι που δεν επιτρεπόταν από τότε που δημιουργήθηκε. Πρόκειται, επομένως, για ένα έξτρα εργαλείο, το οποίο προφανώς θα βοηθήσει και την απορρόφηση, αλλά κυρίως θα είναι άμεση η βοήθεια που θα προσφέρει προς την αγορά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες».

 

 

 

 

 

 

Share This